Dlouhá srst koček – krása, ale i závazek

Dlouhá srst koček – krása, ale i závazek

Dlouhá, krásná a zářivá srst koček je pýchou a radostí všech majitelů. Ale abychom se mohli těšit z krásné srsti našich domácích mazlíčků, musíme se o ni, jakož i o pokožku koček náležitě postarat.

Dlouhosrsté kočky – nejzajímavější plemena

Milovníci dlouhosrstých koček mají skutečně široký výběr. Tato různorodost může být přímo skličující, když se zamýšlíme nad tím, jakou kočku si máme vybrat. Zde uvádíme a v krátkosti charakterizujeme nejpopulárnější dlouhosrsté kočky.

Perská kočka

Považuje se za jedno z nejstarších plemen. Může dosáhnout hmotnosti až 8 kg. Vyznačuje se krátkým pyskem, kulatýma očima a úzkým, malým nosem. Srst perské kočky je neobyčejně hustá, bohatá, dlouhá a měkká na dotek. Zbarvení koček je různorodé – od bílé, přes šedou, až po oranžovou a hnědou.

Himalájská kočka

Na perskou kočku se podobá kočka himálajské rasy. Srst má hustou a jemnou. Na krku se tvoří lem, na uších jsou viditelné chomáčky dlouhé srsti, přičemž ocas připomíná chochol. Charakteristickým prvkem zbarvení těchto koček je tmavá přední část hlavy, tmavé uši, tlapky a ocas.

Sibiřská kočka

Je to dlouhosrstá kočka, která je příkladem přírodního plemene. Mají velmi bujnou, nepropustnou srst a charakteristický hrubý límec kolem šíje a hlavy, který jí v přirozeném prostřední zajišťuje teplo během zimních měsíců. V létě je jejich srst o něco kratší a lehčí. Ocas zůstává stejně hustý po celý rok, jakož i srst při uších a mezi prsty tlapek.

Maine Coon

Je to jedna z největších domácích koček. Mají svalnaté tělo, širokou hrudní část a prodloužený trup. Ocas má podobnou délku jako tělo. Řadí se k střednědlhouhosrstým kočkám. Vyznačuje se velkýma ušima s “rysími” štětinkami.

kočka Ragdoll

Jde o krásnou dlouhosrstou kočku, kterou si majitelé vybírají pro její zbarvení typu colourpoint – stíny na pysku, uších, tlapkách a ocase jsou kontrastem k zbarvení srsti na zbytku těla. Krásné modré oči jsou také charakteristickým rysem tohoto plemene.

Dlouhosrsté kočky – péče

Aby se mohli majitelé těšit z krásné srsti svých domácích mazlíčků, musí věnovat zvýšenou pozornost péči o kočku, protože měkká a jemná srst se rychle zaplete a tak se tvoří chomáče. Každodenní česání je nezbytné, a to zejména v případě perských koček. Česání by mělo trvat kolem 15 minut. Hřebenem je třeba dostat se až ke kůži, a následně pročesat celou srst.

Ve většině případů je nutné i koupání či pudrování. Nemusíte to dělat až tak často jako v případě psů, ale taková procedura alespoň jednou za měsíc udrží srst v dobrém stavu.

Nesmíte zapomenout ani na dobrou podestýlku, která se nebude lepit k srsti. Podestýlka pro dlouhosrsté kočky zjednoduší vyčesávání, jakož i udržování pořádku.

Majitelé nesmí zapomínat ani na správně zvolenou potravu pro kočky. Dlouhosrsté kočky by měly mít o trochu jinou stravu, která jim pomůže zbavit se spolknutých chlupů v trávicí soustavě. Takové krmivo musí být bohaté na látky, které posilují srst a zvyšují péči o kůži.

Dlouhosrsté kočky – speciální produkty

Podestýlka pro dlouhosrsté kočky

żwirek dla kota z długą sierścią

 

 

 

 

Hrudkující bentonitová podestýlka Shaggy je stelivo pro kočky vytvořené z nejkvalitnějšího bentonitu, které rychle a účinně pohlcuje celou tekutinu. Díky kulatým a jemným zrnům podestýlka méně přiléhá k srsti. V každém balení se nachází ještě pytlík s práškem Super Sorb, který posiluje vlastnosti podestýlky a snižuje její přilnavost ke dnu kočičí toalety.

 

 

 

 

 

 

 

Krmivo pro dlouhosrsté kočky

Karma dla kota przeciew zaleganiu kłaczków

 

 

 

 

 

Krmivo Super Benek Strong & Health Cat – Anti-hairball, tedy kontrola chlupových bezoárů. Kompletní krmivo pro dospělé kočky, které působí proti vzniku chlupových bezoárů a redukuje je. Krmivo má zvýšený podíl rostlinné vlákniny, která pomáhá kočce se vyprazdňovat. Složení je obohaceno o vitamín E, mastné kyseliny a plnohodnotné bílkoviny. Složení krmiva bylo přitom speciálně zvoleno s cílem pomoci kočce udržovat zdravou kůži a krásnou srst.